Mortensaften
I den Danske Folkekirke kan man altid blive døbt - lige meget hvor gammel man er.
Mortensdag falder den 11. november. Det er den dag biskop Martin af Tours blev begravet i år 397.
I Danmark har vi altid sagt Morten, når vi talte om biskop Martin af Tours — Sankt Morten kalder vi ham.
Men i Danmark er det modsat, man slagter en masse gæs for deres forræderi. Derfor kalder danskerne ham slet og ret for Morten og anser samtidig gæs for lige så dumme som de er velsmagende.
Morten var en fransk munk, og han var god mand. Han havde et utroligt stort forbrug af kapper, fordi han gav dem til alle de fattige, kappeløse mennesker, han mødte på sin vej. Derfor krævede folket, at den opofrende munk skulle være biskop.
Da Morten hørte det, blev han grebet af fortvivlelse. Han flygtede og gemte sig i en gåsesti, og da folket kom for at føre ham til domkirken i Tours, kunne de ikke finde ham.
Og de havde måske aldrig fundet ham, hvis ikke gæssene havde skræppet og hvæset så ophidset, at folkene fik mistanke og hev den hellige mand frem fra sit skjul og satte ham på bispestolen i sine laser og pjalter.
I det meste af den kristne verden mener man, at gæssene gjorde en gudvelbehagelig gerning, da de afslørede Mortens skjul.
Men i Danmark er det modsat, man slagter en masse gæs for deres forræderi. Derfor kalder danskerne ham slet og ret for Morten og anser samtidig gæs for lige så dumme som de er velsmagende.
Mortensdag
I den lutherske kristendom fejrer vi ikke helgener. Overhovedet. Men så er der alligevel en undtagelse. Vi vil ikke helt give slip på Sankt Morten.
Sankt Morten er ude i verden kendt som den helgenkårede biskop Martin af Tours, men på dansk kalder vi ham bare for Sankt Morten eller Morten Bisp.
Han bliver ikke fejret i folkekirken, men blandt danskerne er der en lang tradition for at spise andesteg aftenen før hans helgendag.
Sankt Morten har helgendag den 11. november, og aftenen før sørger vi danskere for, at han bliver fejret med stegt and.
Mortensaften
I mange lande bliver mortensaften markeret med særlige traditioner. I en række lande er der optog med lanterner.
I Danmark, Skåne og dele af Tyskland har der været tradition for at spise gåsesteg, men mortensgåsen er nu om dage blevet til en mortensand.