Gudstjenester på Torstorp Plejecenter

 

Gudstjenesten er en vigtig ting for mange af beboerne på Torstorp Plejecenter. Mange har hele livet brugt kirken og præstens velsignelse. Når man når den sidste fase i livet, opstår der et naturligt behov for at reflektere mere over livet og døden

 

Da ikke alle har mulighed for at komme til kirken, har der været en lang tradition for at kirken kommer til plejecentret. Når der holdes gudstjeneste på Torstorp Plejecenter, lægges der vægt på, at gøre gudstjenesten til noget, der minder om at komme i kirken. Alligevel foregår det i en mere afslappet atmosfære, som gør at alle kan deltage.

 

Kirkeorglet er erstattet af husets klaver, men det er organisten der kommer og spiller på det. Kirkesangerne er også på plads. Vi har justeret tonelejet lidt ned, så alle de gamle stemmer kan være med. I valget af salmer lægger præsten vægt på, at de skal være kendte af flest mulige, så der kommer gang i fællessangen.

Vi bruger et lille bord som alter. Alterdugen er hæklet af en tidligere beboer. Vi har to massive messingstager til alterlysene, og så pyntes der naturligvis op med blomster, ligesom det sker i kirken.

Menighedsrådet har skænket os et flot nadversæt i sølv, bestående af bakke, bægre og kande. Når vi har nadvergudstjeneste, kommer en kirketjener med, som assisterer præsten ved nadveren.

 

Menighedsrådet har også sørget for at vi har salmebøger til alle, men ellers holder vi os ikke strengt til, at alt skal være salmer. Vi har sammen med organisten fundet ud af, at det vigtigste er, at beboerne kan genkende melodien, og at det er en melodi, der spreder glæde.

 

Gudstjenesten starter med en køn velkomstmelodi, og den slutter med et lille potpourri af glade melodier. Det gør at menigheden forlader gudstjenesten med glæde i sindet, og smil på læben. En klapsalve til organisten er der også plads til.

 

På trods af den stemningsfyldte stund har vi ofte syntes, at der var noget, der manglede. Vi holder jo gudstjeneste i et lokale, der til daglig bruges til mange andre aktiviteter. Det betyder også, at vi har reoler stående med alle vores remedier på. Præsten i sin præstekjole med en masse almindeligt rod i baggrunden kunne vi godt tænke os at ændre lidt. Vi blev derfor i foråret enige med brugerne af aktiviteten om, at vi i fællesskab ville lave vores eget altertæppe. Dette arbejde er nu færdigt. Og resultatet er blevet indviet ved høstgudstjenesten den 8. september.

 

Som alle de tilstedeværende kunne konstatere, så har vi nu et meget flot håndsyet altertæppe i patchwork. Motivet er et stort kors i guld, hvorfra alle kirkens farver stråler ud.